Dual Tos Fast switcher...

General discussions or ideas about hardware.
Shugs81
Posts: 33
Joined: Sat Jul 14, 2018 12:48 pm

Dual Tos Fast switcher...

Post by Shugs81 »

Mine arrived this morning...

Fitted it and appears to be working...

Just to check does it default to 1.62 and needs the 2 pins bridging for 2.06?

Ta
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24081
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Dual Tos Fast switcher...

Post by exxos »

Shugs81 wrote: Fri Jul 20, 2018 7:59 pm Just to check does it default to 1.62 and needs the 2 pins bridging for 2.06?
There isn't any "default" as such as depends which order the 2 ROM images were placed when I created the files, so can't be assumed either way.

You bridge the 2 contacts to change the ROM (has to be done with power off btw).
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
Shugs81
Posts: 33
Joined: Sat Jul 14, 2018 12:48 pm

Re: Dual Tos Fast switcher...

Post by Shugs81 »

Ahh... Didn't realise that... Also misread the text about it... Thought it was saying the highest version... But as you say its how they are placed on the rom itself..

Cool.. Thank you! Its awesome... Will try the booster board tomorrow!! 😁
User avatar
rubber_jonnie
Site Admin
Site Admin
Posts: 10863
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Dual Tos Fast switcher...

Post by rubber_jonnie »

Shugs81 wrote: Fri Jul 20, 2018 9:23 pm Ahh... Didn't realise that... Also misread the text about it... Thought it was saying the highest version... But as you say its how they are placed on the rom itself..

Cool.. Thank you! Its awesome... Will try the booster board tomorrow!! 😁
Booster board, best advice I can give you is to be patient. Do not rush this job, especially removal of the PLCC socket.

If you damage anything at all you can easily brick your STE.

The guide by exxos is here: http://www.exxosforum.co.uk/atari/last/V1STE/index.htm
My install guide is here: http://www.exxosforum.co.uk/atari/last/V ... /index.htm
And the guide by nukebloodaxe: http://www.exxosforum.co.uk/atari/last/V ... /index.htm

Read all three, it will help you get it done right.

Good luck.
Collector of many retro things!
800XL and 65XE both with Ultimate1MB,VBXL/XE & PokeyMax, SIDE3, SDrive Max, 2x 1010 cassette, 2x 1050 one with Happy mod, 3x 2600 Jr, 7800 and Lynx II
Approx 20 STs, including a 520 STM, 520 STFMs, 3x Mega ST, MSTE & 2x 32 Mhz boosted STEs
Plus the rest, totalling around 50 machines including a QL, 3x BBC Model B, Electron, Spectrums, ZX81 etc...
Shugs81
Posts: 33
Joined: Sat Jul 14, 2018 12:48 pm

Re: Dual Tos Fast switcher...

Post by Shugs81 »

This forum needs a thanks button!!!

Cheers for the advice! will get reading up!
User avatar
rubber_jonnie
Site Admin
Site Admin
Posts: 10863
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: Dual Tos Fast switcher...

Post by rubber_jonnie »

Shugs81 wrote: Mon Jul 23, 2018 9:06 pm This forum needs a thanks button!!!

Cheers for the advice! will get reading up!
No worries. I think mine may have actually been the first one installed and working, so I know it can be done as long as you don't rush it, and the results are noticeable, about 20-25% performance boost in 3d games. 2D games, not so much (I did post some comparison vids on FB, but can't find them now), but the overall speed boost is definitely worth it.

EDIT: Found the comparison videos https://www.facebook.com/groups/1331613 ... cation=ufi
Collector of many retro things!
800XL and 65XE both with Ultimate1MB,VBXL/XE & PokeyMax, SIDE3, SDrive Max, 2x 1010 cassette, 2x 1050 one with Happy mod, 3x 2600 Jr, 7800 and Lynx II
Approx 20 STs, including a 520 STM, 520 STFMs, 3x Mega ST, MSTE & 2x 32 Mhz boosted STEs
Plus the rest, totalling around 50 machines including a QL, 3x BBC Model B, Electron, Spectrums, ZX81 etc...
Shugs81
Posts: 33
Joined: Sat Jul 14, 2018 12:48 pm

Re: Dual Tos Fast switcher...

Post by Shugs81 »

Still needs a thanks button!! 😁

The only 3d game I have at the moment is robocop 3 and its frankly awful...

I'm planning to use it for music so the extra cpu will help a lot! 😁

But I still have plenty of games too :)
Shugs81
Posts: 33
Joined: Sat Jul 14, 2018 12:48 pm

Re: Dual Tos Fast switcher...

Post by Shugs81 »

Hmm... fitted everything... power didn't blow up!! (woot!) green light comes on the keyboard but i get no picture...

what have i broken and how do i find out?
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24081
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Dual Tos Fast switcher...

Post by exxos »

flux all connections and resolder them ?.. make sure ROM socket & rom is in right way ? Changed jumper links on motherboard ?
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
Shugs81
Posts: 33
Joined: Sat Jul 14, 2018 12:48 pm

Re: Dual Tos Fast switcher...

Post by Shugs81 »

Jumper links???
Post Reply

Return to “HARDWARE DISCUSSIONS”