Atari Falcon Eagle add-in module

General discussions or ideas about hardware.
Post Reply
User avatar
kodak80
Posts: 376
Joined: Sat Oct 21, 2017 1:14 am
Location: Brisbane,QLD Australia
Contact:

Atari Falcon Eagle add-in module

Post by kodak80 »

Hi, One the of the local Brisbane Atari crew (Gazak28) has a Falcon 030 which has an add-in daughter board we have been advised is called an Eagle. Apparently these are quite rare. We are looking for information on what it is and does. I have attached a photo of the top of the module which is connected just below the PSU to the main system board.

From the words that are visible on the top it looks like GE SOFT EAGLE ??????? 32.
IMG_1411.jpg
IMG_1411.jpg (3 MiB) Viewed 5516 times
Atari Falcon 030 | Atari 1040 STE | Atari 1040 STFM | Atari 1040 STF | Kryoflux & Supercard Pro Flux boards
Creator of the Atari ST Review magazine archive: https://www.chillichai.com/atari-st-review
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24081
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Atari Falcon Eagle add-in module

Post by exxos »

Going by the bottom, doesn't look like much logic, so assume a faster 030 CPU ? take image other side :)
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
kodak80
Posts: 376
Joined: Sat Oct 21, 2017 1:14 am
Location: Brisbane,QLD Australia
Contact:

Re: Atari Falcon Eagle add-in module

Post by kodak80 »

I have asked Gazak28 if he could remove the module and take a photo. I have also suggested running GEMBench to see if the results show any performance difference to a stock Falcon.
Atari Falcon 030 | Atari 1040 STE | Atari 1040 STFM | Atari 1040 STF | Kryoflux & Supercard Pro Flux boards
Creator of the Atari ST Review magazine archive: https://www.chillichai.com/atari-st-review
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24081
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Atari Falcon Eagle add-in module

Post by exxos »

kodak80 wrote: Mon Sep 03, 2018 11:55 am I have asked Gazak28 if he could remove the module and take a photo. I have also suggested running GEMBench to see if the results show any performance difference to a stock Falcon.
:bravo:
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
rpineau
Posts: 534
Joined: Thu Aug 17, 2017 6:08 pm
Location: USA
Contact:

Re: Atari Falcon Eagle add-in module

Post by rpineau »

It's a Mighty Sonic : 68030 at 32 MHz.
Working ones : MegaSTE (68020) / TT030 / Falcon with AB040 & Eclipse / 1040STF
Need testing : Falcon with CT2
EvilFranky
Posts: 32
Joined: Fri Apr 06, 2018 10:52 pm

Re: Atari Falcon Eagle add-in module

Post by EvilFranky »

Looks like an Eagle Sonic to me. Doesn't appear to have any SIMM slots.
User avatar
rpineau
Posts: 534
Joined: Thu Aug 17, 2017 6:08 pm
Location: USA
Contact:

Re: Atari Falcon Eagle add-in module

Post by rpineau »

Yep, sorry, Eagle Sonic 68030@32MHz.
There is only one CPLD on it to do the signal sync with the falcon.
Working ones : MegaSTE (68020) / TT030 / Falcon with AB040 & Eclipse / 1040STF
Need testing : Falcon with CT2
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24081
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Atari Falcon Eagle add-in module

Post by exxos »

I wonder how it disables the old 030 though ?
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
rpineau
Posts: 534
Joined: Thu Aug 17, 2017 6:08 pm
Location: USA
Contact:

Re: Atari Falcon Eagle add-in module

Post by rpineau »

I think you need to lift 2 pins (I think it's BR and BG but not sure) as with all of the board they did (Mighty Sonic and AfterBurner 040) and wire it to GND or something like this (As my falcon no longer has a 68030 I don't have to worry about that with my AfterBurner).
Working ones : MegaSTE (68020) / TT030 / Falcon with AB040 & Eclipse / 1040STF
Need testing : Falcon with CT2
User avatar
kodak80
Posts: 376
Joined: Sat Oct 21, 2017 1:14 am
Location: Brisbane,QLD Australia
Contact:

Re: Atari Falcon Eagle add-in module

Post by kodak80 »

Sounds like we got the answer as to what is and what it does. I will still see if we can get a photo of the other side for the records. I will also see if we can get some benchmarks with GEMBench.

Thanks for the support and information everyone.
Atari Falcon 030 | Atari 1040 STE | Atari 1040 STFM | Atari 1040 STF | Kryoflux & Supercard Pro Flux boards
Creator of the Atari ST Review magazine archive: https://www.chillichai.com/atari-st-review
Post Reply

Return to “HARDWARE DISCUSSIONS”