STE V1.5 32MHz BOOSTER - STATUS

Help & information about the STE V1 series boosters.
Locked
User avatar
JezC
Posts: 2155
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: STE V1.5 32MHz BOOSTER - STATUS

Post by JezC »

:thumbup:
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: STE V1.5 32MHz BOOSTER - STATUS

Post by exxos »

36MHz WITH WAIT STATES

0WS_result.png
0WS_result.png (185.31 KiB) Viewed 3632 times


36MHZ WITHOUT WAITSTATES

NOWS_result.png
NOWS_result.png (185.56 KiB) Viewed 3632 times


And just for the sake of comparison with the previous V1 32MHz booster

ste32mhz.jpg
ste32mhz.jpg (125.03 KiB) Viewed 3632 times

So basically 36MHz current booster with waitstes on is the same speed as the previous 32MHz booster... With the exception that integer division is now at 401% from 355%. The CPU scores are showing lower because of the lower ROM access speed. Overall this makes no odds as it is still effectively a 32MHz booster.

Without the wait states we have a small boost in speed in most of the tests.. But as said before, it will be very hit and miss if any machines will run in this mode.


Now onto re-trying the 40Mhz osc with waitstates enabled...
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: STE V1.5 32MHz BOOSTER - STATUS

Post by exxos »

This is 40MHz with wait states

40WS_result.png
40WS_result.png (184.86 KiB) Viewed 3627 times


just for comparison again the 36MHz....

0WS_result.png
0WS_result.png (185.31 KiB) Viewed 3627 times

ROM Access has tripped over to 309% again... So I'm hoping the ROM will can okay still... But of course this is also pushing the CPU again now..

Will post back how many loops it managed to do before crashing later... :)

Though I really do hope that it will sustain 40MHz... But that still just means that this particular booster will run at that speed, it does not mean that all the CPUs will run at 40MHz....
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
troed
Moderator
Moderator
Posts: 912
Joined: Mon Aug 21, 2017 10:27 pm

Re: STE V1.5 32MHz BOOSTER - STATUS

Post by troed »

I'm confused by the much higher aggregate CPU result (254%) for the 32MHz one compared to 38 or even 40MHz without waitstates.
User avatar
JezC
Posts: 2155
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: STE V1.5 32MHz BOOSTER - STATUS

Post by JezC »

troed wrote: Fri Nov 09, 2018 3:51 pm I'm confused by the much higher aggregate CPU result (254%) for the 32MHz one compared to 38 or even 40MHz without waitstates.
Yes - looks like all the individual cpu scores are higher but the overall cpu is lower...bizarre :?
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: STE V1.5 32MHz BOOSTER - STATUS

Post by exxos »

I said earlier... its because the ROM access drops to 267% so overall CPU scores are lower. But because its running at 38MHz, it gains back the speed loss from the slower ROM access speeds, and basically equals the 32MHz scores on individual tests.
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: STE V1.5 32MHz BOOSTER - STATUS

Post by exxos »

Oh no... your looking at GB6 tests from a older version before the averages was "fixed" .. you can't compare the overall scores... different calculations! Its why I introduced the version numbers in GB6 and also listed what calculation mode it was using in the title bar... Is even previous versions of GB6 may have different overall average calculations.. This actually caused a lot of confusion on my website as faster boosters were looking slower than me should be but were actually faster..


EDIT:

Made corrections to the previous benchmarks as I was actually using 36MHz osc :roll:

...Will try the 38 MHz one now...


EDIT2:

40MHz failed quickly... I'm not going to look into what is maxed out here as it is taking forever... But if this is still the ROM tripping up, it would need more weight states, so running at the high-speed is only going to increase integer division scores slightly... So I'm not going to bother even looking at 40MHz now.
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: STE V1.5 32MHz BOOSTER - STATUS

Post by exxos »

38MHz also locked up :(

Below are the results..


WITH WAITSTATES

GEO MODE
38WS_result.png
38WS_result.png (183.76 KiB) Viewed 3553 times



CLASSIC MODE
38WS2_result.png
38WS2_result.png (185.51 KiB) Viewed 3553 times

EDIT:

Just for the hell of it I am trying 40MHz with 2 wait states.. It looks like overall scores are a couple percent slower..It locked up on the second pass loop, so I think this is the CPU maxing out now..

Overall it looks like 36MHz is just going to be the best overall compromise.

EDIT2:

Incidentally while I think about it, the CPU seems to lock up when it's running too fast, like it never sees DTACK.. No bombs or anything just freezes...

When the ROM is running too fast, it is mostly intermittent crashes, sometimes with a couple of bombs and it locks up with corrupted screen or something, but generally drops to desktop.
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
PaulJ
Posts: 1568
Joined: Sun Apr 08, 2018 1:14 am
Location: USA

Re: STE V1.5 32MHz BOOSTER - STATUS

Post by PaulJ »

Yes, back in the day of the pentium 4 everyone was over clocking.. It just got to the point where it was a supreme pain in the ass to have a processor that would randomly hang or crash. Got to the point I just gave the practice up. Random hangs and crashes are more trouble than the increased speed is worth. Had a friend that ran is motherboard in a fish tank of mineral oil and thought he has the best thing since sliced bread.. until he needed to move it.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: STE V1.5 32MHz BOOSTER - STATUS

Post by exxos »

PaulJ wrote: Fri Nov 09, 2018 7:29 pm Random hangs and crashes are more trouble than the increased speed is worth.
Totally agree. I did overclock my PC CPU, but I got the black edition is generally did overclocked well anyway.. In general I just don't bother any more. I just want things to be stable and work as well as possible.
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
Locked

Return to “STE V1 SERIES 32MHz BOOSTER”