exxos blog - random goings on

Blogs & guides and tales of woo by forum members.
User avatar
rubber_jonnie
Site Admin
Site Admin
Posts: 10878
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by rubber_jonnie »

Thanks Phil, I will see how they look compared to my own Cura settings.
Collector of many retro things!
800XL and 65XE both with Ultimate1MB,VBXL/XE & PokeyMax, SIDE3, SDrive Max, 2x 1010 cassette, 2x 1050 one with Happy mod, 3x 2600 Jr, 7800 and Lynx II
Approx 20 STs, including a 520 STM, 520 STFMs, 3x Mega ST, MSTE & 2x 32 Mhz boosted STEs
Plus the rest, totalling around 50 machines including a QL, 3x BBC Model B, Electron, Spectrums, ZX81 etc...
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

Better images :)

Still got a bit of tweaking to do...

IMG_4043.JPG
IMG_4043.JPG (341.35 KiB) Viewed 10485 times
IMG_4044.JPG
IMG_4044.JPG (267.1 KiB) Viewed 10485 times
IMG_4045.JPG
IMG_4045.JPG (442.33 KiB) Viewed 10485 times
IMG_4046.JPG
IMG_4046.JPG (383.24 KiB) Viewed 10485 times
IMG_4047.JPG
IMG_4047.JPG (287.51 KiB) Viewed 10485 times
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 6049
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: exxos blog - random goings on

Post by PhilC »

:bravo:
If it ain't broke, test it to Destruction.
User avatar
PaulJ
Posts: 1568
Joined: Sun Apr 08, 2018 1:14 am
Location: USA

Re: exxos blog - random goings on

Post by PaulJ »

exxos wrote: Thu Apr 18, 2019 6:41 pm Better images :)

Still got a bit of tweaking to do...
That looks pretty nice Exxos... after seeing your tv monitor I'm surprised it doesn't come in pink. :coolpics:
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

PaulJ wrote: Thu Apr 18, 2019 7:42 pm That looks pretty nice Exxos... after seeing your tv monitor I'm surprised it doesn't come in pink. :coolpics:
Pink is next ;)
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 6049
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: exxos blog - random goings on

Post by PhilC »

PaulJ wrote: Thu Apr 18, 2019 7:42 pm
exxos wrote: Thu Apr 18, 2019 6:41 pm Better images :)

Still got a bit of tweaking to do...
That looks pretty nice Exxos... after seeing your tv monitor I'm surprised it doesn't come in pink. :coolpics:
I saw the roll of pink filament sat on his desk in the photo this week
If it ain't broke, test it to Destruction.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

Final print underway... he says hopefully...

Capture.JPG
Capture.JPG (73.86 KiB) Viewed 10455 times

Oddly the left side of the bed on the first layer looks a little rough.. but the left side print doesn't... :shrug:

IMG_4059.JPG
IMG_4059.JPG (227.26 KiB) Viewed 10451 times
IMG_4056.JPG
IMG_4056.JPG (219.71 KiB) Viewed 10451 times

The top of the case where I put the screw heads (in hindsight I should have had them on the bottom out of view d'oh!) But I intended some type of fancy RTC sticker to go on the top of the cartridge.. Answers on a postcard...


EDIT:

https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

So things I have learned so far printing with ABS..

I cannot have the bed hotter than about 45c, or the head hotter than about 215c. reason is the layers are not cooling quick enough with higher temperatures.

Also in the mix of it all, the cooling fans in the rear of the case need to be running all the time to cool the layers down quicker while printing. Otherwise print seems to be prone to warping at the corners, which apparently is a common problem with ABS.

So all the above as be kept pretty cool in order for the thing to behave.

Secondly, the print I just did with 0.2mm to have warping of the sides slightly, where they do not seem perfectly at right angles. Also the holes which the screw heads countersink into have ended up being a lot smaller than they should have been. By design they are 6.2mm , the actual screw head is 6 mm, the final print ended up at 5.5mm :roll: So now I have started printing top and bottom out again but with my original 0.12 mm settings as I seem to be having more problems now than I was yesterday.

I'm going to assume at this point that 0.2mm does not have enough accuracy for this particular project. Of course going from 0.2 mm to 0.12mm has added a extra hour onto print time :( I may try a part at 0.1mm just for the hell of it later..

EDIT:

I actually think having the heated bed may not even be needed.. I have printed with this turned off before without any issues, so having the bed heated may actually be contributing to some problems.

EDIT2:

OK the lower temps made it worse :roll: So I have upped the bed to 60c (from 55, was 45 this past test) so see what happens now... I guess its possible the rear fans with more cooling might be making the problem worse...
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 6049
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: exxos blog - random goings on

Post by PhilC »

I've not printed with ABS yet but you are supposed to have s hotter bed temp than with PLA for it to stick. Also it might be worth just checking bed levelling. I use the smallest shim I could find for when I do my manual bed levelling.

Does it print ok with PLA? Size wise?
If it ain't broke, test it to Destruction.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

PhilC wrote: Fri Apr 19, 2019 3:06 pm I've not printed with ABS yet but you are supposed to have s hotter bed temp than with PLA for it to stick. Also it might be worth just checking bed levelling. I use the smallest shim I could find for when I do my manual bed levelling.

Does it print ok with PLA? Size wise?
I've not even tried PLA with the printer yet...

But its odd as the curling problem only just started, its been fine before. So I changed something for the worse it seems...

Though with my bed, sticking isn't a issue really, removing the bugger is another story :lol:

It could be the bed is not a consistent temperature across it, as before I was only printing in the centre, now I am printing both halves, they are further towards the edges.. So this could be one explanation...
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
Post Reply

Return to “MEMBER BLOGS”