exxos blog - random goings on

Blogs & guides and tales of woo by forum members.
User avatar
rubber_jonnie
Site Admin
Site Admin
Posts: 10863
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by rubber_jonnie »

exxos wrote: Mon Jan 31, 2022 3:20 pm Thought they were pretty call using a threaded bar instead of a belt... Must.. Resist....
Ooooh, they look very neat and sturdy, nice.
Collector of many retro things!
800XL and 65XE both with Ultimate1MB,VBXL/XE & PokeyMax, SIDE3, SDrive Max, 2x 1010 cassette, 2x 1050 one with Happy mod, 3x 2600 Jr, 7800 and Lynx II
Approx 20 STs, including a 520 STM, 520 STFMs, 3x Mega ST, MSTE & 2x 32 Mhz boosted STEs
Plus the rest, totalling around 50 machines including a QL, 3x BBC Model B, Electron, Spectrums, ZX81 etc...
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

New plan.

Where the linear rails are going horizontal at the moment, I'm going to fit some 20x20 extrusions in a similar location but also the front as well. So there will be three horizontal cross members bolted onto the actual frame size as opposed to seesawing in the centre.

The whole bed assembly will be of course 20mm higher. It really does not matter as I can adjust the Z end-stop anyway.

IMG_0289.JPG
IMG_0289.JPG (353.09 KiB) Viewed 1923 times

I have managed to find some 400mm 20mm linear rails and ordered them. Got to wait a few days though :( The rails will be bolted on top of the 20mm extrusions so will be a lot more solid and rigid and level!!
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

I have put the BX back in the spare bedroom as I do not expect any of my parts to come this week.

So I have connected up old faithful to have another bash at it :lol: IIRC the motors were not running smoothly but I think there was a workaround to this to adjust the steps on the controller board.

IMG_0290.JPG
IMG_0290.JPG (347.07 KiB) Viewed 1908 times
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

Well this has been a great start, not. I know I was fiddling with the firmware but the board appears to be running..But nothing can connect to the board. It is like the USB cable is not even been. And I have change the cables and port on the computer.. Just nothing at all.. :roll: :headbang:

Now I am basically at the point that I need a new board again :pullhair:
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

Does anyone know how to save the current firmware loaded into a STM chip on a 3-D printer motherboard ?

If I compile a firmware and put it on the SD card, says the old firmware as "FIRMWARE.CUR" , So I can get at it that way. But I would be happier if I could just save the current firmware BEFORE re-flashing the thing.
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
BennehBoy
Posts: 234
Joined: Sat Apr 24, 2021 12:35 pm

Re: exxos blog - random goings on

Post by BennehBoy »

It depends on whether the protection fuse is set on the device, it's not possible if it is.

But basically you need to hook up an st/link 2 device (cheap on ebay) to the SWD pins, you can then use the st/link utility to save the memory contents once you've 'connected to the device. It only saves whatever was last uploaded, so not the full flash.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

New printer board come! Same problem :pullhair: Long story short, seems the cable I was using might have been for my new Noise cancelling headphones basically the charger cable :roll: Which obviously does not have data connection :roll: So no idea where the original cable went, but now I have a new cable board is now recognised on the PC :lol: So that was a rather expensive lesson I guess :roll: All these types of cables and amount of variations of them all is madness :roll: :stars: :pullhair: :headbang:


Anyway.. Back in business with a very quiet smooth running motor!


https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
Steve
Posts: 2681
Joined: Fri Sep 15, 2017 11:49 am

Re: exxos blog - random goings on

Post by Steve »

I don't think this is a random goings on thread any more. You should rename to '200 pages of 3D print stress' lol
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

Steve wrote: Wed Feb 02, 2022 11:57 pm I don't think this is a random goings on thread any more. You should rename to '200 pages of 3D print stress' lol
Yeah. I did wonder if I should have started a new blog on printer stuff :lol: :roll:

My new 20mm extrusions came today for the BX printer.. Need the rails to turn up next..

Might get the FF to actually print something soon :shrug:

Edit:

I did cut my heel open with the STE motherboard I was messing with last week. Not sure it's news worthy though :lol:
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 6049
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: exxos blog - random goings on

Post by PhilC »

:chairsmack: :chairsmack: :chairsmack: x infinity.
If it ain't broke, test it to Destruction.
Post Reply

Return to “MEMBER BLOGS”