exxos blog - random goings on

Blogs & guides and tales of woo by forum members.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

Soldering up the STM 4MB upgrade..These things are extremely annoying because of the lining of the pins up :roll:

For initial testing it does not need any jumper wires. It would just act as a generic 512K.

IMG_0019.JPG
IMG_0019.JPG (338.05 KiB) Viewed 2257 times
IMG_0020.JPG
IMG_0020.JPG (306.52 KiB) Viewed 2257 times

The MMU wires are soldered on the back of the MMU.

IMG_0021.JPG
IMG_0021.JPG (460.09 KiB) Viewed 2257 times

Wires on top are not soldered in because this machine will be my test machine.

IMG_0022.JPG
IMG_0022.JPG (326.1 KiB) Viewed 2257 times

So just have to put some pressure on the wires to ensure they connect..

IMG_0023.JPG
IMG_0023.JPG (339.39 KiB) Viewed 2257 times

Now to leave it on for a little bit :)

IMG_0024.JPG
IMG_0024.JPG (301.76 KiB) Viewed 2257 times
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

Finally got back to the 4MB MMU RAM upgrade boards.

IMG_0037.JPG
IMG_0037.JPG (347.83 KiB) Viewed 2211 times
IMG_0040.JPG
IMG_0040.JPG (275.85 KiB) Viewed 2211 times

New crash screen :lol:
IMG_0036.JPG
IMG_0036.JPG (227.39 KiB) Viewed 2211 times

EDIT:

The (hopefully fixed) new Falcon VGA adapters just arrived..

IMG_0041.JPG
IMG_0041.JPG (331.45 KiB) Viewed 2207 times

EDIT2:

IMG_0042.JPG
IMG_0042.JPG (429.22 KiB) Viewed 2199 times
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

New "miniature" ultrasonic cleaner came today :lol:

IMG_0048.JPG
IMG_0048.JPG (343.86 KiB) Viewed 2166 times
IMG_0049.JPG
IMG_0049.JPG (286.63 KiB) Viewed 2166 times
IMG_0050.JPG
IMG_0050.JPG (317.51 KiB) Viewed 2166 times
IMG_0051.JPG
IMG_0051.JPG (335.77 KiB) Viewed 2166 times
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
derkom
Moderator
Moderator
Posts: 1225
Joined: Sun Jul 29, 2018 6:45 pm

Re: exxos blog - random goings on

Post by derkom »

ADMONITION!!!

:lol: :lol: :dizzy:
User avatar
PhilC
Moderator
Moderator
Posts: 6049
Joined: Fri Mar 23, 2018 8:22 pm

Re: exxos blog - random goings on

Post by PhilC »

If the tanks to fill the water then who's to fill the tank?
If it ain't broke, test it to Destruction.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

PhilC wrote: Thu Dec 02, 2021 7:27 pm If the tanks to fill the water then who's to fill the tank?
:dizzy: :chairsmack:
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

First test run.

Problem 1)
The heater was going for ages and seem to be stuck around 45c. I took the lid off and was very steamy inside. This is not necessarily unusual so I stuck my finger in the water and thought there is no way this is 45c its WAY to hot. Got my thermal probe out and it was measuring 74c!! FFS. So at some point I will need to see where they actually have the thermal probe because that is just madness!

Problem 2)
While I was putting the boards in it sunk awful. It was not until I went back onto the landing and turned around to shut my workshop door and saw there was a smog in there. I opened the window the door and now I can feel it burning my lungs :(

So I guess if anyone buys one of these things, wipe the whole thing down thoroughly the first switch on at least, used in a ventilated area!! oh and also don't trust the thermal readout!

IMG_0053.JPG
IMG_0053.JPG (436.94 KiB) Viewed 2123 times
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
sporniket
Posts: 1012
Joined: Sat Sep 26, 2020 9:12 pm
Location: France
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by sporniket »

exxos wrote: Thu Dec 02, 2021 7:39 pm So I guess if anyone buys one of these things, wipe the whole thing down thoroughly the first switch on at least, used in a ventilated area!!
Could it be that this one use the same kind of tape to maintain the isolation than some of those cheap reflow oven, that one of the first thing to do before turning it on, is to open it, remove said tape, and use real kapton tape ?

like for this one : https://www.instructables.com/T962A-SMD ... n-FixHack/
instructables wrote: Upon its first run, it produced something that I have never smelled before. It was so toxic, that it gave me a bad headache. And the smell did not go away even after a few runs.
So I decided to open it up and see what's causing the odor.

Opening the hood was quite simple, just pull the drawer out, and remove a few screws. Then the top is open.
Then there was the source of the problem - masking tape! Masking tape is used to prevent electrical shorts between the aluminum foil used to cover the insulation material and the controller PCBs. Even though there's heat insulation material beneath it, the tape gets hot enough to produce that nasty odor. So I removed all of the masking tape, and replaced it with Kapton tape, which is heat resistant.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by exxos »

sporniket wrote: Thu Dec 02, 2021 7:56 pm Could it be that this one use the same kind of tape to maintain the isolation than some of those cheap reflow oven, that one of the first thing to do before turning it on, is to open it, remove said tape, and use real kepton tape ?
I will open it up when I get a moment.

But that oven, I have the same one https://exxosforum.co.uk/atari/pcb-oven/

I read reports of them burning, but mine wasn't like that.
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
sporniket
Posts: 1012
Joined: Sat Sep 26, 2020 9:12 pm
Location: France
Contact:

Re: exxos blog - random goings on

Post by sporniket »

It's also true that the front IR lamp had trouble getting hot anyway, so maybe you got "lucky" that it could not burn it.
Post Reply

Return to “MEMBER BLOGS”