ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Related information and WIP etc
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24262
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by exxos »

PaulJ wrote: Fri Mar 06, 2020 6:04 pm @exxos , can I use the IDE board but insert it with no processor and use the on board H4 processor? I suspect not but thought I'd ask.
You should be able to do that with the V1.1 board yes... V1 no.
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
PaulJ
Posts: 1568
Joined: Sun Apr 08, 2018 1:14 am
Location: USA

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by PaulJ »

exxos wrote: Fri Mar 06, 2020 6:07 pm
PaulJ wrote: Fri Mar 06, 2020 6:04 pm @exxos , can I use the IDE board but insert it with no processor and use the on board H4 processor? I suspect not but thought I'd ask.
You should be able to do that with the V1.1 board yes...
Good, my goal here is to have a machine that can run the uip tool and have the eprom emulator working. I need the IDE boards $e00000/$0000 decode for the eprom emulator and the H4-1 works with the netusbee. So I will run the IDE board without eprom but using its decode signal to drive the eprom emulator that I will plug into the IDE processor socket on an adaptor. Everything should then work. By the way the only thing that successfully runs the eprom emulator is the IDE eprom decode. :) :) :)
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24262
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by exxos »

PaulJ wrote: Fri Mar 06, 2020 6:16 pm By the way the only thing that successfully runs the eprom emulator is the IDE eprom decode. :) :) :)
Sounds like a plan :thumbup:
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
PaulJ
Posts: 1568
Joined: Sun Apr 08, 2018 1:14 am
Location: USA

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by PaulJ »

exxos wrote: Fri Mar 06, 2020 6:25 pm
PaulJ wrote: Fri Mar 06, 2020 6:16 pm By the way the only thing that successfully runs the eprom emulator is the IDE eprom decode. :) :) :)
Sounds like a plan :thumbup:
Didn't work, must process some of the cpu lines or something one the IDE board. Just a white screen. I'll wait for the H4 $e00000/$0000 decode board. :coffee:
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24262
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by exxos »

PaulJ wrote: Fri Mar 06, 2020 10:26 pm Didn't work, must process some of the cpu lines or something one the IDE board. Just a white screen. I'll wait for the H4 $e00000/$0000 decode board. :coffee:
Id be surprised if you did get it to work as nobody has the V1.1 yet other than Icky and we not even tested the firmware yet...
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24262
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by exxos »

I had a reply back from Atmel finally about the A8 issue compiling....Better late than never I guess as I already solved it a few days back but the least this explains it all better..

According to the Fitter Report (V5_1504A.fit) file for your design, the Fitter failed to fit this design mainly because it wasn’t able to route A8, A20 and IDE_IORDY to some of the Logic Array Blocks (LAB) as shown below.
image002.jpg
image002.jpg (37.56 KiB) Viewed 3684 times
For the ATF1504, there are forty 9:1 multiplexers for each LAB to connect all the input and feedback (total of 132) signals to the macrocells as shown below. Furthermore, each input signal is connected to 2 muxes while each feedback signal is connected to 3 muxes. So for your design, it’s likely that the muxes for the A8, A20 and IDE_IORDY input pins need to be used for other input or feedback signals, and this is why it failed to fit. To fit your design into the ATF1504, you can try removing the pin assignments for A8, A20 and IDE_IORDY from your CUPL design file and then see if it will fit or not without enabling any of the Optimization options.
image004.jpg
image004.jpg (43.92 KiB) Viewed 3684 times

Or basically in short, "doesn't fit" :)
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
stephen_usher
Posts: 5975
Joined: Mon Nov 13, 2017 7:19 pm
Location: Oxford, UK.
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by stephen_usher »

Surely the software should just bring up a big, friendly dialog saying?...

Ooops! Won't fit.
Intro retro computers since before they were retro...
ZX81->Spectrum->Memotech MTX->Sinclair QL->520STM->BBC Micro->TT030->PCs & Sun Workstations.
Added code to the MiNT kernel (still there the last time I checked) + put together MiNTOS.
Collection now with added Macs, Amigas, Suns and Acorns.
User avatar
rubber_jonnie
Site Admin
Site Admin
Posts: 11048
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by rubber_jonnie »

Needs an MS Office paperclip type thing that pops up and says "Hey, your design looks a bit big, can you make it smaller?"
Collector of many retro things!
800XL and 65XE both with Ultimate1MB,VBXL/XE & PokeyMax, SIDE3, SDrive Max, 2x 1010 cassette, 2x 1050 one with Happy mod, 3x 2600 Jr, 7800 and Lynx II
Approx 20 STs, including a 520 STM, 520 STFMs, 3x Mega ST, MSTE & 2x 32 Mhz boosted STEs
Plus the rest, totalling around 50 machines including a QL, 3x BBC Model B, Electron, Spectrums, ZX81 etc...
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24262
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by exxos »

You're lucky if you even get a message saying "compilation failed", a lot of the time it compiles successfully when there is loads of stuff missing / wrong..I don't expect miracles from it anyway, it is not far off notepad with a compiler in the first place :lol: Is not like the other bloatware packages I have used throw up useful error messages either.
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
rubber_jonnie
Site Admin
Site Admin
Posts: 11048
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: ST-IDE-ROM Dev Board v1 - BETA Testers

Post by rubber_jonnie »

Hahahahahaha.

Useful error messages :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Meanhile, back in the real world :)
Collector of many retro things!
800XL and 65XE both with Ultimate1MB,VBXL/XE & PokeyMax, SIDE3, SDrive Max, 2x 1010 cassette, 2x 1050 one with Happy mod, 3x 2600 Jr, 7800 and Lynx II
Approx 20 STs, including a 520 STM, 520 STFMs, 3x Mega ST, MSTE & 2x 32 Mhz boosted STEs
Plus the rest, totalling around 50 machines including a QL, 3x BBC Model B, Electron, Spectrums, ZX81 etc...
Post Reply

Return to “H4 MONGREL EDITION DEVELOPMENT & INFO”