R205 100 ohm resistor in SR98 starting to get hot and smell

Repairs & upgrades.
User avatar
Icky
Site Admin
Site Admin
Posts: 4004
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK

Re: R205 100 ohm resistor in SR98 starting to get hot and smell

Post by Icky »

exxos wrote: Tue Nov 13, 2018 10:23 pm
Icky wrote: Tue Nov 13, 2018 9:57 pm The metal films have escaped
They do that when your not looking! gotta watch um!
Well they escaped to the bin. However I caught the younglings and tethered them to the PSU.

PSU sporting new metal film resistors and now awaiting recapping

IMG_3273.png
IMG_3273.png (1.14 MiB) Viewed 5006 times
User avatar
Icky
Site Admin
Site Admin
Posts: 4004
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK

Re: R205 100 ohm resistor in SR98 starting to get hot and smell

Post by Icky »

Power lines under load before metal film resistor replacement:

+5V line= 4.85V
+12V line= 11.26V

Power lines under load after metal film resistor replacement:

+5V line = 4.84V
+12V line = 11.23V

More importantly R205 is not getting really hot and smelling. Thus have solved the heat and smell problem.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: R205 100 ohm resistor in SR98 starting to get hot and smell

Post by exxos »

Icky wrote: Tue Nov 13, 2018 11:10 pm More importantly R205 is not getting really hot and smelling. Thus have solved the heat and smell problem.
:bravo:


Some boards I used to work on had some wirewound resistors, they always smelled like burning!
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
Icky
Site Admin
Site Admin
Posts: 4004
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK

Re: R205 100 ohm resistor in SR98 starting to get hot and smell

Post by Icky »

exxos wrote: Tue Nov 13, 2018 11:25 pm
Icky wrote: Tue Nov 13, 2018 11:10 pm More importantly R205 is not getting really hot and smelling. Thus have solved the heat and smell problem.
:bravo:


Some boards I used to work on had some wirewound resistors, they always smelled like burning!
Yeah - I know what you mean its a smell I don't forget as I used to work for an electronics firm and they used to make wirewound as well as other resistors.

In fact my wife and I were just talking about the metal film resistors I have been replacing here. She used to work for the sister company I worked for. Picking up one of the load resistors I got from your web store she said that looks like a CGS and low and behold it was.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: R205 100 ohm resistor in SR98 starting to get hot and smell

Post by exxos »

Icky wrote: Tue Nov 13, 2018 11:39 pm he said that looks like a CGS and low and behold it was.
You need to get service her coming out with geeky stuff like that ;)
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
Icky
Site Admin
Site Admin
Posts: 4004
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK

Re: R205 100 ohm resistor in SR98 starting to get hot and smell

Post by Icky »

Ah a day of Atari :D

Finally going to get this recapped today
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: R205 100 ohm resistor in SR98 starting to get hot and smell

Post by exxos »

Icky wrote: Fri Nov 16, 2018 10:42 am Ah a day of Atari :D

Finally going to get this recapped today
Ain't done that 5min job yet :P
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
Icky
Site Admin
Site Admin
Posts: 4004
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK

Re: R205 100 ohm resistor in SR98 starting to get hot and smell

Post by Icky »

exxos wrote: Fri Nov 16, 2018 10:49 am
Icky wrote: Fri Nov 16, 2018 10:42 am Ah a day of Atari :D

Finally going to get this recapped today
Ain't done that 5min job yet :P
Its those 5 min jobs that take days :). Especially when my wife starts talking about resistors.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24083
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: R205 100 ohm resistor in SR98 starting to get hot and smell

Post by exxos »

Icky wrote: Fri Nov 16, 2018 10:52 am Its those 5 min jobs that take days :).
Yeah know all about those!
Icky wrote: Fri Nov 16, 2018 10:52 am Especially when my wife starts talking about resistors.
Sweet!
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
Icky
Site Admin
Site Admin
Posts: 4004
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 am
Location: UK

Re: R205 100 ohm resistor in SR98 starting to get hot and smell

Post by Icky »

Caps replaced from kit. Only the rectifiers and resistors to go.

Question for Exxos - there is one cap left on the board C206 that does not have a replacement (see cap with dot on top in pic).
Does that also need replacing or is it worth replacing with a new one?

IMG_3279.png
IMG_3279.png (1.12 MiB) Viewed 4953 times
Post Reply

Return to “PSU (power supplies)”