Sporniket's log on hardware stuff

Blogs & guides and tales of woo by forum members.
Post Reply
User avatar
sporniket
Posts: 1035
Joined: Sat Sep 26, 2020 9:12 pm
Location: France
Contact:

Sporniket's log on hardware stuff

Post by sporniket »

Well, the H5 is pre-ordered and I have pleeeeenty of time before having receiving. And that's good, because I have other ongoing projects on the software side.

Anyway, I already have a little todo list.
  • find some place to put my project when not working on it - DONE
    01-making-space.jpg
    01-making-space.jpg (123.05 KiB) Viewed 23584 times
  • do some soldering practice (a little audio switch 1 input / 3 output, stereo 3.5'' jack) - DONE
    02-doing-some-soldering.jpg
    02-doing-some-soldering.jpg (140.94 KiB) Viewed 23584 times
  • study schematics of the H5 and the STE (even printed on A3, the magnifier is mandatory) - DOING
    03-studying-schematics.jpg
    03-studying-schematics.jpg (281.93 KiB) Viewed 23584 times
  • The STE schematics is a PITA to decipher, I'm feeling like learning Kicad to make a clean rewrite of it
  • Buy the list of parts from Mouser - DONE
  • Buy some parts from Exxos
  • Find a donor STF - DOING (waiting for PhilC to post the pictures in his thread)
User avatar
sporniket
Posts: 1035
Joined: Sat Sep 26, 2020 9:12 pm
Location: France
Contact:

Re: Sporniket's log on hardware stuff

Post by sporniket »

This is not the donor machine I'm looking for...
2020-10-23--new-gear.jpg
2020-10-23--new-gear.jpg (155.21 KiB) Viewed 23439 times
I got a little bit side-tracked. BUT unexpectedly won a bid at a fair price for it, with reasonable postage (because not from another countries)...

More pics later, I plan to do a checkup, recap as needed, ditch the floppy drive for a goex (later). This machine ought to be for testing my programs on real hardware.
User avatar
sporniket
Posts: 1035
Joined: Sat Sep 26, 2020 9:12 pm
Location: France
Contact:

Re: Sporniket's log on hardware stuff

Post by sporniket »

So, I disassembled the STE to see what's inside. It's a CA401177 motherboard with a Mitsumi SR98 psu, and I was surprise do discover that I have a component video output ?? (The one I had when I was young did not have that).

I struggled a little bit to remove the top shield, until I understood that I had to take the whole (shield + motherboard) out of the case before being able to separe them without problem.
2020-10-23--inside-01.jpg
2020-10-23--inside-01.jpg (42.08 KiB) Viewed 23415 times
2020-10-23--inside-02.jpg
2020-10-23--inside-02.jpg (77.75 KiB) Viewed 23415 times
2020-10-23--inside-03.jpg
2020-10-23--inside-03.jpg (105.84 KiB) Viewed 23415 times
2020-10-23--inside-04.jpg
2020-10-23--inside-04.jpg (274.69 KiB) Viewed 23415 times
2020-10-23--inside-05.jpg
2020-10-23--inside-05.jpg (251.34 KiB) Viewed 23415 times
2020-10-23--inside-06.jpg
2020-10-23--inside-06.jpg (237.29 KiB) Viewed 23415 times
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 24280
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: Sporniket's log on hardware stuff

Post by exxos »

sporniket wrote: Fri Oct 23, 2020 9:58 pm So, I disassembled the STE to see what's inside. It's a CA401177 motherboard with a Mitsumi SR98 psu, and I was surprise do discover that I have a component video output ?? (The one I had when I was young did not have that).
I think if it has a RF box it probably has component output.. though some machines may still have it anyway.. can't remember off-hand.
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
JezC
Posts: 2181
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:44 pm

Re: Sporniket's log on hardware stuff

Post by JezC »

:coolpics:
Looks like it has an AJAX chip in there instead of a 1772?

All 3 of my STEs have TOS in EPROMs...looks like you have mask ROMs. Any idea whether it's 1.6 or 1.62?
User avatar
sporniket
Posts: 1035
Joined: Sat Sep 26, 2020 9:12 pm
Location: France
Contact:

Re: Sporniket's log on hardware stuff

Post by sporniket »

exxos wrote: Fri Oct 23, 2020 10:05 pm
I think if it has a RF box it probably has component output.. though some machines may still have it anyway.. can't remember off-hand.
Anyway, it means that I can try to plug it to my TV set and see how it looks.
JezC wrote: Fri Oct 23, 2020 10:10 pm :coolpics:
Looks like it has an AJAX chip in there instead of a 1772?

All 3 of my STEs have TOS in EPROMs...looks like you have mask ROMs. Any idea whether it's 1.6 or 1.62?
I got it without any cable, I have to look in my things for a spare one, if I still kept one. So cannot say for now. And in the motherboard section of the forum, it mentions the AJAX chip.

For now, I will give the plastic case a good scrub...
tzok
Posts: 338
Joined: Sat Dec 30, 2017 2:27 pm

Re: Sporniket's log on hardware stuff

Post by tzok »

sporniket wrote: Fri Oct 23, 2020 9:58 pmI was surprise do discover that I have a component video output ?? (The one I had when I was young did not have that).
Component Video (Y, Pb, Pr)? Are you sure? All STEs, except french (SECAM) ones, have RF output, and Composite Video.
User avatar
sporniket
Posts: 1035
Joined: Sat Sep 26, 2020 9:12 pm
Location: France
Contact:

Re: Sporniket's log on hardware stuff

Post by sporniket »

tzok wrote: Fri Oct 23, 2020 10:41 pm
sporniket wrote: Fri Oct 23, 2020 9:58 pmI was surprise do discover that I have a component video output ?? (The one I had when I was young did not have that).
Component Video (Y, Pb, Pr)? Are you sure? All STEs, except french (SECAM) ones, have RF output, and Composite Video.
ha sorry, you're right, "composite" not "component". A.k.a. "the yellow plug" :D
tzok
Posts: 338
Joined: Sat Dec 30, 2017 2:27 pm

Re: Sporniket's log on hardware stuff

Post by tzok »

Composite video is on DIN-13 (Monitor) socket, extra RCA socket is for RF (TV) out.
User avatar
sporniket
Posts: 1035
Joined: Sat Sep 26, 2020 9:12 pm
Location: France
Contact:

Re: Sporniket's log on hardware stuff

Post by sporniket »

Today, a bit of unboxing :
2020-11-04--st-vga-001.jpg
2020-11-04--st-vga-001.jpg (107.45 KiB) Viewed 23206 times
2020-11-04--st-vga-002.jpg
2020-11-04--st-vga-002.jpg (147.08 KiB) Viewed 23206 times
2020-11-04--st-vga-003.jpg
2020-11-04--st-vga-003.jpg (350.24 KiB) Viewed 23206 times
2020-11-04--st-vga-004.jpg
2020-11-04--st-vga-004.jpg (238.88 KiB) Viewed 23206 times


Unfortunately, my TV set does not supports the 15kHz color mode, as well as my computer monitor... anyway, let's continue with high resolution...
2020-11-04--st-vga-005.jpg
2020-11-04--st-vga-005.jpg (81.47 KiB) Viewed 23206 times

I tried to adjust some settings to get rid of the stripes (+ going into 4:3 mode).
2020-11-04--st-vga-006.jpg
2020-11-04--st-vga-006.jpg (58.69 KiB) Viewed 23206 times
It seems I have TOS 1.06 on this one, if i believe the copyright year extended to 1989 and a little check on this page

So, all in all this little one is operationnal, before undergoing some of the mandatory fixes. Since I have a soldered CPU, I obviously will let it be.
Post Reply

Return to “MEMBER BLOGS”