"Remember me" works only for a few days?

This chat forum will appear to guests and bots. IE will appear on search engines etc. If you do not want your appearing publicly then please use the original chat forum.
mikro
Posts: 486
Joined: Mon Aug 28, 2017 11:22 pm
Location: Kosice, Slovakia
Contact:

"Remember me" works only for a few days?

Post by mikro »

Hi,

is it just me or the forum now forces users to log in way more often than it used to? I haven't measured it precisely but it seems like my login is remember for a few days at most and then I have to log in again (fortunately Chrome remembers my credentials but still).
User avatar
rubber_jonnie
Site Admin
Site Admin
Posts: 10623
Joined: Thu Aug 17, 2017 7:40 pm
Location: Essex
Contact:

Re: "Remember me" works only for a few days?

Post by rubber_jonnie »

mikro wrote: Mon Apr 01, 2024 9:42 am Hi,

is it just me or the forum now forces users to log in way more often than it used to? I haven't measured it precisely but it seems like my login is remember for a few days at most and then I have to log in again (fortunately Chrome remembers my credentials but still).
Not a problem for me, I'm on Mac and using Edge and rarely get asked to log back in, if at all. I usually have a couple of other similar PHPBB sites open all the time and they remain logged in too. Currently it's been so long since I was asked to log in to these sites on my laptop I can't remember when it last was.

The only place I have to log on regularly is on my phone, where I have the same sites open as on my laptop.
Collector of many retro things!
800XL and 65XE both with Ultimate1MB,VBXL/XE & PokeyMax, SIDE3, SDrive Max, 2x 1010 cassette, 2x 1050 one with Happy mod, 3x 2600 Jr, 7800 and Lynx II
Approx 20 STs, including a 520 STM, 520 STFMs, 3x Mega ST, MSTE & 2x 32 Mhz boosted STEs
Plus the rest, totalling around 50 machines including a QL, 3x BBC Model B, Electron, Spectrums, ZX81 etc...
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 23780
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: "Remember me" works only for a few days?

Post by exxos »

With the "remember me" option unticked, the forum session will expire after an hour. So always tick the box if you plan to post , otherwise you will be logged out and lose your post. So if you start a post, then walk away for a couple hours, come back, and try to continue your post, it will fail as you will have been logged out.

With the "remember me" option ticked, your session will expire after 2 hours (phpbb default was 1 hour) if you are not active on the forum. For example, the index page will refresh automatically every 5mins or so, so your session gets reset to the 2 hours mark. If you navigate to any other page, like reading a thread, and there is no activity from you during that time, the 2 hour timer starts, then phpbb assumes you have gone after the 2 hour time expires, and logs you out.

If your getting logged out quicker, then you likely have a problem with cookies. You will normally get a SID (long number) in the URL on the forum if there is a problem with cookies.

So basically the "remember me" function doesn't keep you logged in indefinitely. Only 2 hours. I guess phpbb coders thought the time-out was necessary due to security. Certainly nothing has changed in that respect since the forum first went live.

Capture.PNG
Capture.PNG (5.19 KiB) Viewed 225 times
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
stephen_usher
Posts: 5668
Joined: Mon Nov 13, 2017 7:19 pm
Location: Oxford, UK.
Contact:

Re: "Remember me" works only for a few days?

Post by stephen_usher »

Things have changed since the last upgrade. My iPad would stay logged in for months but now it's random and every other day or so. At least I now remember the forum username and password, even if it's a pain to type it on an on-screen keyboard.

My Firefox desktop just stays logged in for weeks.
Intro retro computers since before they were retro...
ZX81->Spectrum->Memotech MTX->Sinclair QL->520STM->BBC Micro->TT030->PCs & Sun Workstations.
Added code to the MiNT kernel (still there the last time I checked) + put together MiNTOS.
Collection now with added Macs, Amigas, Suns and Acorns.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 23780
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: "Remember me" works only for a few days?

Post by exxos »

stephen_usher wrote: Mon Apr 01, 2024 10:44 am Things have changed since the last upgrade.
Which upgrade are you specifically referring to ?

Looking at the cookies in chrome, it looks like they expire after a year. But indeed if people are not active on the forum, or not on the home page, then logging out seems to be the norm. I even checked on a few threads on the phpbb forum.

I don't really get what the difference is with the cookie expiring after a year, but then the session seems to expire after two hours. I would have thought the cookie would have expired to terminate the session :shrug:.

Haven't really taken much notice to it. Though I don't recall having to login after leaving the computer off all night. But I will see if this happens tonight.

I will clear the forum cache nex everyone will likely get kicked out. But I certainly haven't seen any behavioural differences. I will keep an eye on it though to see if anything looks odd.
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 23780
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: "Remember me" works only for a few days?

Post by exxos »

Well this is odd.. I cannot purge the sessions..

Capture.PNG
Capture.PNG (4.97 KiB) Viewed 206 times
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
stephen_usher
Posts: 5668
Joined: Mon Nov 13, 2017 7:19 pm
Location: Oxford, UK.
Contact:

Re: "Remember me" works only for a few days?

Post by stephen_usher »

exxos wrote: Mon Apr 01, 2024 11:41 am
stephen_usher wrote: Mon Apr 01, 2024 10:44 am Things have changed since the last upgrade.
Which upgrade are you specifically referring to ?
When you upgraded the server a couple of months ago.
Intro retro computers since before they were retro...
ZX81->Spectrum->Memotech MTX->Sinclair QL->520STM->BBC Micro->TT030->PCs & Sun Workstations.
Added code to the MiNT kernel (still there the last time I checked) + put together MiNTOS.
Collection now with added Macs, Amigas, Suns and Acorns.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 23780
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: "Remember me" works only for a few days?

Post by exxos »

stephen_usher wrote: Mon Apr 01, 2024 11:45 am When you upgraded the server a couple of months ago.
It was only a package upgrade though. It was basically a direct disk to disk copy. If anything would have likely broken, I would assume it would have been over a year ago when I upgraded to nginx.
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 23780
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: "Remember me" works only for a few days?

Post by exxos »

So the purge sessions wasn't working due to a permission problem with the SQL user for the forum. That's now fixed. But I don't know if it will help with @mikro problem...
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
User avatar
exxos
Site Admin
Site Admin
Posts: 23780
Joined: Wed Aug 16, 2017 11:19 pm
Location: UK
Contact:

Re: "Remember me" works only for a few days?

Post by exxos »

@stephen_usher you will have to tell me either way if there is any change with the login situation..

Aside from the direct this to this copy to the new server, I did have problems with the SQL users.. Indeed some permissions were screwed up with that.. But I don't really know what else could have changed outside of that problem.
https://www.exxosforum.co.uk/atari/ All my hardware guides - mods - games - STOS
https://www.exxosforum.co.uk/atari/store2/ - All my hardware mods for sale - Please help support by making a purchase.
viewtopic.php?f=17&t=1585 Have you done the Mandatory Fixes ?
Just because a lot of people agree on something, doesn't make it a fact. ~exxos ~
People should find solutions to problems, not find problems with solutions.
Post Reply

Return to “CHAT FORUM PUBLIC”